Det Maltesiske køkken

Malta er et land, som er et mix af mange forskellige kulturer, som også afspejler i deres mad. Den engelske koloni, dengang de regerede i landet, har sat deres spor på Malta’s mad kultur.

På restauranternes menukort kan du stadig finde ting fra det engelske køkken, såsom grillmad og udkogte grøntsager. Men størstedelen af den maltesiske madkultur kommer fra italien, som det maltesiske køkken håndtere til perfektion.

Deres nationalret, er kaningryde med hvidløg og vin og som ofte bliver serveret med pommes frites, som også er endnu en arv fra englænderne.

Lasse er sulten😂

Italiensk is

Når man er på Malta, kan man ikke komme uden om at besøge deres isbarer, som er fyldt med lækkert italiensk is. Italien er uden tvivl de bedste til at lave is og over halvdelen af deres is, som der bliver solgt, er håndlavet. Isboderne er slet ikke til at undgå og de er stort set overalt i byerne. De er også gode til at få det til, at se indbydende ud, og det er svært ikke lige at falde i “is-fælden”, mere end et par gange på din ferie 😉

Kvalitet og det meget brede udvalg af is er helt sikkert et kendetegn på Italiensk is. Min klare favorit er den med Nutella smag og så lige lidt af den med citron, så bliver det ikke bedre, efter min smag. Italiensk is også kaldet Gelato, er kendt som en blød og cremet is med rigtig god og kraftig smag. Gelato er en meget kompakt is og det har stort set intet luft pumpet ind i den. Isen er lavet af mælk, æggeblommer og sukker, derfor er det med til at gøre isen noget mere kalorielet end flødeis. Kalorieindholdet i Gelato er 140-190 kcal per 100gram.

Vin og øl

Maltesisk vin bliver produceret af importeret italienske og franske druer, men Malta er i de seneste 20 år selv begyndt at dyrke deres egen druer.

De bedste restauranter i Valletta

Rampila

Denne restaurant ligger lidt gemt væk fra strøget, men er til at finde ved at man går op af trappen til venstre for Vallettas byport, og indgangen er lige om hjørnet.

Stemningen på restauranten er utrolig luksuriøs og ret romantisk. Restauranten har en terrasse med flot udsigt ud over Valletta, en vinbar, indendørs spisestue som er anbragt i en gammel tunnel og til sidst en udstillingsområde, hvor man kan lærer om landets historie. Maden er generelt moderne middelhavsretter, som består bl.a. af friskfanget fisk og skaldyr, pastaretter og lækre bøffer. Derudover har de også vegetarretter og glutenfri retter. Og så skal man ikke snyde sig selv for, at prøve deres vinkort. 

Prisniveauet ligger på omkring 74-223 kr.   

Det er en god ide, at booke et bord i forvejen, da stedet er meget populært og hvis man gerne vil sidde på terrassen, skal man sikre sig et af de forreste borde, med udsigten ud over Valletta. 

Du kan se mere på deres hjemmeside her, hvor du også kan reservere bord: https://www.rampila.com/

MuzaRestaurant

Denne restaurant ligger lige midt i hjertet af Valletta. Navnet på restauranten, Muza, kommer fra Maltas nye museum for kunst og hvor restauranten også er placeret her i en 400 år gammel bygning. Placeringen er utrolig smuk og historisk samt meget rolig, da den er isoleret fra den de travle gader. Der er også en hyggelig gårdhave, hvis man gerne vil sidde udenfor og nyde solen. 

Servicen er høflig, professionel og over gennemsnittet. Restauranten tager også højde for glutenallergi og er vegetarvenlig. 

Maden er moderne middelhavs retter som består af pasta, friskfanget fisk og skaldyr, grill retter såsom burger og lækre kødretter. 

Prisklassen ligger imellem 61-223 kr. 

Denne nyopførte restaurante er helt klart et besøg værd og hvis man godt kan lide blæksprutte vil vi anbefale pastaretten med blæksprutte 🙂

Du kan se mere på deres facebook side her: https://www.facebook.com/pg/MUZARestaurantValletta/

Sotto Pizzeria 

Dette pizzaria skulle efter sigende være det bedste, mest populære pizzaria på hele Malta og er for mange et must go to. I højsæsonen er du endda nød til at booke et bord i forvejen – så husk på det, inden du tager afsted 🙂 

Stemningen er helt speciel og ikke særlig højtidelig og meget autentisk. Servicen er hyggelig og god samt restauranten tager også højde for glutenallergi og er vegetarvenlig. Maden er italiensk inspireret og er fra det middelhavskeområde.

Selve pizzaerne er delikate og velsmagende, med en tynd sprød bund og uden at være for overpyntet.

De skulle også have nogle helt fantastiske italienske desserter.

Prisklassen ligger imellem 74-223 kr. 

Du kan se mere på deres hjemmeside her, hvor du også kan reservere bord: http://sottopizzeria.com/

StrEat Wishy & Bistro

Er du midt inde i Valletta tæt på strøget, skal du lægge vejen forbi dette sted.

Deres retter er helt igennem fantastiske og især fordi man jo også spiser med øjet.

De har både pastaretter, salater og kødretter – men deres gourmet burgere og spareribs, er nok det, som de skiller sig ud fra de andre restauranter. Da vi var der, fik Lasse en lækker ret med kanin. Portionen var stor og virkelig velsmagende og jeg, Maria fik en gourmet burger med pulled pork som også sad lige i øjet 🙂 Deres vegetariske burger skulle efter sigende også være ret lækker. Og når man nu er i gang med kalorie festen, skal man også bestille deres milkshake – den skal man prøve!

Denne restaurante er også en bar og de har derfor gode og kompetente bartendere, som kan lave nogle virkelig gode cocktails.

Stedet har en rigtig hyggelig atmosfære og er oplagt til en god frokost, efter du har shoppet på strøget eller været på sightseeing. 

Prisklassen ligger imellem 47-189 kr.

Du kan se mere på deres facebookside her: https://www.facebook.com/streatwhisky/

Bedste restauranter i St. Julian’s

Parthenope

Er man til fisk og skaldyr eller bare gerne vil have en lækker bøf – er dette sted man skal besøge.

Da vi var her, fik vi den lækreste muslingesuppe og vi har efterfølgende prøvet at efterligne den hjemme i vores eget køkken – dog har vi svært ved at ramme den helt samme smag, som vi oplevede. 

Restauranten er italiensk inspireret og de laver også pizzaer, som bliver bagt i en stenovn. Hele atmosfæren er ren og moderne samt betjeningen er varm og venlig. Restauranten tager også højde for glutenallergi og er vegetarvenlig. 

Prisklassen ligger imellem 74-223 kr.

Du kan få rabat til restauranten ved køb af discount card.

Du kan se mere på deres hjemmeside her: http://www.parthenoperestaurant.com/

Okurama sushi

Er du også sushi fan, så skal du bestemt lægge vejen forbi denne restaurant.

Betjening, kunne godt være lidt hurtigere, så du skal sætte god tid af, når du besøger denne restaurante, især hvis du bestiller buffet. Men til gengæld får man også friskt lavet sushi og det er helt klart tiden værd at vente på. 

Du kan bl.a. bestille buffet, hvor man udvælger det sushi, man gerne vil have, ud fra et menukort og du har her af 4 runder af bestilling. Prisen for buffet koster pr. person 25,50 euro og for børn imellem 6-13 år 13,50 euro. Husk at bestil kun det, som du kan spise, da du skal betale for det sushi der er tilbage og hvad prisen er for de enkelte sushi, udfra menu kortet – du kan selvfølgelig tage resterne som take away.

Maden er japansk, asiatisk og thai og du kan parkere gratis ved Portomaso.

Du kan se mere på deres hjemmeside her: http://okurama.com.mt/

Bedste restauranter i Marsaxlokk

Ta’Victor

Hvis man gerne vil prøve at smage noget lækkert maltesisk mad skal man helt klart besøge restauranten Ta’Victor. Restuareten ligger i midt i byen Marsaxlokk, på torvet, med udsigt til havet og parkering er ikke et problem. 

Maden er fra det traditionelle autentisk maltesiske køkken og virkelig lækkert. Det er især fisk og skaldyr, som får de højeste karakter – selv for personer, som ikke er til fisk normalt. Derudover, bliver du taget kærligt hånd om og guidet igennem menukortet af Victor, som også er kok og ejer af stedet. Menuen varierer meget, så derfor er det godt at søge råd hos Victor eller personalet, inden bestilling. Maden er middelhavsretter, som bl.a. består af kanin, kalv, friskfanget fisk, pasta, brød og tærter. Prisklassen ligger imellem 162-223 kr.

Da der ikke er en hjemmeside, kan man se lidt af hvad restauranten har at byde på via denne video.