Jeg har fortaget lidt søgning, rundt på nettet, og fundet ud af, der er rigtig mange ubesvaret spørgsmål omkring Malta. Det vil jeg gerne tage op her, og hjælpe med at besvare. Der vil løbende blive tilføje nyt indhold, som jeg finder spørgsmål, jeg kan besvare.Har du selv et spørgsmål, så skriv endelig til mig i kommentarfeltet i bunden af siden, så besvare jeg dit spørgsmål, hvis jeg ved det, ellers vil jeg prøve at finde et svar til dig.

Har du selv nogle gode råd om Malta, så vil jeg elske at høre fra dig.

Fakta om Malta

Mange spøgere om: Hvilket land høre Malta til

Og dertil må jeg svare: Malta er et selvstændigt land, og hører derfor ikke til andre lande.

Malta har tidligere tilhørt England, men fik selvstyre i 1921, så Malteserne fik bestemmelse over Malta (Ligesom da Grønland fik selvstyre fra Danmark i 2009). Men det var først i 1964 at Malta fik deres selvstændighed, og ikke længere var en del af England.

Hvor ligger øen Malta?

Malta ligger i middelhavet, mellem kontinenterne Europa og Afrika. Den nærmere beliggenhed er 100 km syd for Sicilien (lige ved Italien), og 300 km øst for Tunesien.

Malta er et ørige, der består af 3 øer, som hedder: Malta (ligesom landets navn), Gozo og Comino. Øen Malta er den største, og er det sted, hvor flest holder deres ferie. Gozo er den næststørste ø, og er også et populært rejsemål. Comino er stedet, hvor du kan opleve Den blå lagune, men ellers er det ikke en ø der sker meget på.

Hvilket sprog tales der på Malta?

Der findes 2 officielle sprog på Malta – Maltesisk og Engelsk.

Selvom Malteserne mest bruger deres “eget” sprog, maltesisk, så skal du ikke undervudere deres evner til at tale engelsk. Der er stor turisme, hvilket har medført at langt de fleste på Malta kan tale flydende engelsk (dog med accent).

Taler du Italiensk, så kan du også bruge dét sprog til at kommunikere med lokalbefolkningen, da mange på Malta også taler Italiensk.

Kort over Malta

Det mest detaljeret kort over Malta man finder, må være Google’s kort, som du kan se herunder. Det er muligt at zoome ind og ud, alt efter hvor detaljeret du vil have det.

Ønsker du et detaljeret kort over Malta, som man kendet det fra folkeskolen i gamle dage, så har jeg fundet et Malta kort i høj opløsning, som du kan se herunder. (Klik på billedet for at få vist kortet i høj opløsning).

detaljeret-kort-over-malta

Kortet over Malta er fundet på: ontheworldmap.com

Hvor stor er Malta i forhold til Danmark?

Malta har et areal på 316 km², hvilket gør landet til et af de mindste i EU. Malta’s længde er ca. 43 km i fugleflugt fra det yderste punkt af Gozo, til det yderste punkt på Malta, og det bredeste sted er ca. 12 km.

Jeg har lavet et billede, som viser størrelsen på Malta i forhold til Bornholm.

Billedet er taget fra Google Maps

 

Hvilken religion har Malta?

Den mest udbredte religion på Malta er katolicismen. Hele 95% af befolkningen på Malta er katolikker, som derfor er den klart mest dominerende religion.

Der er kun 2% ateister (folk der ikke tror på noget) og 1% muslimer. De sidste 2% af befolkningen er fordelt på jøder, hinduer, buddister osv.

Til trods for den store andel af katolikker, så er Malta ikke et over religiøst land, som følger den katolske tros bud til punkt og prikke. Dog går ca. halvdelen af befolkningen i kirke om søndagen.

Husk når du besøger en af Maltas kirker…

Der er faktisk 365 kirker på Malta, så det er lige en ny kirke hver dag hele året, hvis du har lyst til det. Du skal bare huske, når du besøger kirkerne, at tildække skuldre, knæ, lår og mave, inden du besøger kirkerne, for ellers kommer du ikke ind – det gælder både mænd og kvinder.

Også på strande og i offentligt rum, er det forbudt at solbade topløs, eller være nøgen.

Befolkning på Malta

Der er omkring 440.000 bosiddende på Malta, og det ser ikke ud til at tallet kommer til at falde foreløbigt.

Malta er et attraktivt land for både rige personer, der kan gøre nytte af de lukrative skatteforhold, du finder her, og de eventyrslystne digitale nomader, som rejser rundt i hele verden.

Er der farlige dyr på Malta?

Du kan roligt tage til Malta, hvis det er farlige dyr, du er bange for. Der findes nogle giftige dyr, som kan slå dig ihjel – men der er kun hvis du er allergisk over for bier.

Der er 4 arter af slanger, men de er ikke giftige, med undtagelse af én, som er Cat Snake, der oversat betyder Katte Slangen. Den har en meget mild gift, men den virker kun på mus og rotter, og så sidder de giftige hugtænder bagerst i munden på den.

Der findes kun én giftig edderkop på Malta, med det latinske navn Loxosceles Rufescens og på engelsk Mediterranean recluse spider. Det er ikke en dødelig edderkop, men et bid kan føre til hovedpine og kvalme. Den er kun 1 cm stor, og så er den lysebrun.

Så findes der også skorpioner, men de er heller ikke giftige. Der findes 25 giftige skorpion arter i verden, og denne er ikke en af dem.

Lyder det farligt? Så husk på, vi også har edderkopper og giftige slanger i Danmark, men det er ikke noget man opdager, fordi de er menneskesky og lever i naturen, væk fra mennesker. Hugorme er giftigere end noget dyr på Malta, så kan du “overleve” Danmark, så klare du dig nok også på Malta.

Er der hajer på Malta?

Det er yderst sjældent hajer nærmer sig Maltas kyster, og i over 100 år, er der kun sket 2 hajangreb – i 1907 og 1956.

Det tætteste vi kommer på et hajangreb, var i 2010 da windsurferen, David Bonavi, var ude og surfe. Han opdagede en hajfinne stikke op af vandet, og fik et kæmpe chok, der fik ham til at falde i vandet.

Han kom dog hurtigt op på sit surfbræt, men kunne ikke rejse sit sejl igen, på grund af kraftig vind. Han prøvede først at signalere efter hjælp, til folk inde på land, men uden held.

Pludselig kommer hajen op af vandet, og tager en bid af sejlet. David var hurtig og slog hajen med en stang fra surfbrættet, hvilket fik hajen til at forsvinde. Det lykkes til sidst David at kalde en turistbåd hen til ham, som sejlede ham i land.

Malta tid og tidsforskel

Rejser du fra Danmark, så skal du ikke bekymre dig om, uret skal stilles frem eller tilbage, for det er nemmelig den samme tidszone som vi bruger i Danmark.

Overgangen til sommertid og vintertid, er også identisk med det vi bruger i Danmark. Sidste søndag i marts går vi ind i sommertid, og sidste søndag i oktober går vi ind i vintertid (eller normaltid, som det også kaldes).